Costa del Sol, Øst - Axarquía

De små byene øst for Málaga har beholdt mye av sin opprinnelige sjarm. Det er de fleste steder få utenlandske turister, og det spanske livet går sin vante gang. Byene og landsbyene som ligger helt ned mot havet har hyggelige promenader med fisk- og skalldyrrestauranter og flotte strender som strekker seg nesten hele veien langs kysten.

I innlandet har man de karakteristiske hvite byene med utrolig utsikt over naturskjønne fjell og grønne daler.

Området øst for Málaga er også så heldig å ha det beste klimaet i Europa. Om vinteren er temperaturen gjerne 3-4 grader varmere enn vest for Málaga, og om sommeren 3-4 grader kjøligere. Her dyrkes det appelsiner, bananer, lime, grapefrukt, avocado og andre eksotiske frukter som kun finnes i dette området i Europa.

La Cala del Moral og Rincón de la Victoria

Dette er de nærmeste byene øst for Málaga, kun 25 min. kjøring (32 km) fra flyplassen og 15 min fra Málaga sentrum. Dette "hjørnet" (Rincón) som spanjolene holder for seg selv, er en ennå uoppdaget perle på Solkysten.

Rincón de la Victoria var tidligere en søvnig liten spansk fiskelandsby. I dag er byen, foruten å være et av de fremste feriestedene for spanjolene selv, også en forstad for mange som har sitt arbeid i Málaga, men ønsker å bo utenfor selve bykjernen. Som et eksempel på at det fortsatt er de lokale som "eier" sin egen by kan man observere alle husene og leilighetene langs strandpromenaden som beboes av helt alminnelige familier.

Rincón de la Victoria og La Cala del Moral har en flott 8 km felles strand som binder byene sammen med tilhørende strandpromenade. Her ligger det tett i tett med små idylliske restauranter og barer. Fisk og skalldyr leveres ferskt fra den lille fiskerflåten som har sitt tilholdssted på en liten del av stranden. Lese mer om Rincón de la Victoria

Benagalbon
Benagalbon er også en del av stor-kommunen Rincón de la Victoria. Det er en typisk andalusisk liten landsby. Hvite idylliske hus hvor det innimellom snirkler eg små trange gater med fullt av blomster og krukker.

Et hyggelig torg med flere restauranter er det selvfølgelige midtpunktet i byen.Byen ligger kun 7 minutter med bil fra Rincón de la Victoria og den langstrakte stranden og strandpromenaden.

Chilches og Benajarafe

Benajarafe ligger kun 10 minutters biltur videre østover fra Rincón de la Victoria. Dette er i utgangspunktet et rolig, lite tettsted som opprinnelig var en fiskerlandsby.

De siste 5 årene har den vokst med flere restauranter, barer og små butikker. Benajarafe har ikke fullt så stort utvalg som Rincón de la Victoria og Torre del Mar, men er et hyggelig feriested og et roligere bo-område som er mer preget av natur og ferieidyll. 

Sandstranden er langstrakt og bred og egner seg ypperlig for lek og små barn. Det er et bra utvalg av ulike typer eiendommer her, alt fra leiligheter, rekkehus og villaer til fincaer med store tomter og strålende utsikt over havet. Chilches ligger mellom Rincón de la Victoria og Benajarafe, og med meget kort vei til Añoreta 18 hulls golfbane.

Både Chilches og Benajarafe er et utmerket utgangspunkt for feriested eller som bolig hvis man ønsker å bo litt fredlig og landlig, men samtidig med kort vei til Rincón de la Victoria, Torre del Mar eller Málaga.

Torre del Mar
Torre del Mar er den største byen langs strandlinjen øst for Málaga. Dette er en typisk spansk by som kan virke noe hektisk, men sammenlignet med for eksempel Fuengirola blir dette en småby! Her finnes likevel alt av butikker, restauranter og servicetilbud. Torre del Mar er også kjent for å ha den lengste strandpromenaden i Europa.

Caleta de Vélez
Caleta de Vélez er nærmest en litt eksklusiv forstad øst for Torre del Mar. Den har sin egen havn, og det er en flott rusletur inn til Torre del Mar langs strandpromenaden. Bare 5 min. unna ligger Baviera golfbane. I Caleta de Vélez er det i dag mest villaer, men nå bygges det også en del rekkehus.

El Morche og Mesquetilla
Dette er små tettsteder mellom Torre del Mar og Torrox Costa. Rolige, idylliske steder som likevel har et godt utvalg av restauranter og barer. Strendene her, som ellers langs hele denne kysten, er store og vide med myk sand.

Torrox Costa
Torrox Costa ligger 6 km. nedenfor Torrox pueblo (landsby). Den har en flott strandpromenade med utsøkt strand og masser av restauranter og barer. I Torrox Costa er det i dag flest tyskere som har bosatt seg. Det endrer seg noe nå, da den tyske økonomien har vært under et veldig press, og flere og flere tyskere har sett seg nødt til å selge eiendommene sine her. Det er derfor en utvikling nå hvor flere engelskmenn, nederlendere og skandinaver også kommer inn i dette området.

Nerja
Nerja er vel den mest kjente byen i den østlige delen av Málaga-provinsen. Den er, som mange andre småbyer langs kysten, en liten fiskerlandsby som har beholdt mye av sin opprinnelige sjarm. Små trange gater mellom hvitkalkede hus som ligger ned mot havet. Nerja har flere strender, avdelt av klipper som går langs hele kysten. Man kan ikke unngå å bli betatt av byen som ligger skjermet av fjellkjeden Sierra Alpujarras i nord. Nerja er også den mest populære byen for utlendinger, og det er mange som er bosatt her store deler av året. Spesielt er det engelskmenn som i dag dominerer bybildet. Om sommeren er det meget hektisk, og ikke alltid like lett å få plass på noen av byens utallige restauranter.

Maro
Maro er en litt mer søvnig forstad til Nerja. Den har ikke noen egen strand, men kort vei inn til Nerjas mest kjente strand, Burriana. Maro er kanskje mest kjent for sine grotter. En 2 km lang opplyst sti fører gjennom grottene som er fylt med stalakitter. Her er den største stående stalagmitspir i Europa, og grotten minner nærmest om en underjordisk katedral i Gaudi stil.

Innland
Axarquia-området er kanskje et av de mest spennende og opprinnelige områdene i Spania. Her finner du de nå så mye omtalte små hvite Andaluciske landsbyene. Det er mange av dem, og når man kjører innover i det bølgende landskapet dukker det stadig opp nye idylliske steder. Vi har her beskrevet noen av de største og kanskje mest kjente i området som Velez-Málaga, Competa, Sayolonga, Moclinejo, Comares, Viñuela og Alcaciras.

Velez-Málaga
Denne historiske byen er den største i innlandet av Axarquia-området. Den ligger nesten rett nord for Torre del Mar. Velez-Málaga er spesielt kjent for sitt store arabiske fort hvor murene stammer fra det 8. århundre. Byen er også kjent for sine mange kirker og klostre som i noen tilfeller er bygget på gamle ruiner av moskeer. Gamlebyen er typisk for dette området med sine små trange gater som krongler seg rundt hushjørnene.

Competa
Competa er en utrolig sjarmerende by, som ligger i en åsside ca 30 min. kjøring fra kysten. Her kan man gå seg vill i alle de små trange smugene rundt hvitkalkede hus. "La Corniso del Meditarráneo" som er innbyggernes navn på sentrum, er mange steder så bratt at det er bygget trapper i gatene. Det er derfor fornuftig å parkere bilen i utkanten av byen og bevege seg til fots i selve byen. Competa har etter hvert blitt et yndet sted for ferierende og folk som vil bosette seg i det mer opprinnelige Spania. Det er allerede en del utlendinger som har etablert seg her, spesielt engelskmenn.

Viñuela
Viñuela er en ganske liten by, og det er egentlig området rundt innsjøen Viñuela som er mest kjent. Her ligger bl.a. den lille byen Alcaciras. Rundt innsjøen er naturen flott med storslagen utsikt. Viñuela ligger ca 25 minutter kjøring fra kysten, og man passerer bl.a. Velez-Málaga. For dem som ønsker seg et feriested eller permanent bolig i rolige områder med gode friluftsmuligheter er dette et flott område. Her bygges det nå mange nye boliger, og det er mulig å finne noe i alle prisklasser. Nye hus er relativt rimelig her, da tomteprisene ikke er så høye som ved havet. Det vil også komme en egen golfbane i området i nærmeste fremtid.

Sayalonga
Sayalonga er en liten by ca 15 minutter fra kysten. Det er ikke mange utlendinger som bor i selve byen, men enkelte har kjøpt flotte hus og fincaer i områdene rundt. Disse ligger i vakker natur og ofte med storslagen sjøutsikt.

Moclinejo

Kun 20 minutter fra Málaga, på et lite høydedrag mellom bergtoppene Córdoba og Piedra Blanca, ligger den sjarmerende landsbyen Moclinejo. Byen har fantastisk utsikt gjennom den grønne Benagalbon dalen mot kysten som kun er 12 minutter unna.

Her er det mye natur å hvile øynene på. Området er typisk for Axarquía med bølgende åssider som stort sett er dekket med oliventrær, mandeltrær og vindruer. Gatene i Moclinejo er som mange andre små andaluciske landsbyer smale og steile, og med oppbygde trapper flere steder. I Moclinejo bor man sentralt og samtidig meget landlig.

Comares

Denne imponerende lille byen ligger øverst på en fjelltopp 739 m over havet. Byen er bygget på toppen av en steil klippe hvor den ligger som et ørnerede.

Utsikten fra byen er utrolig, og man kan skue utover Axarquías landskap hvor byer og landsbyer ligger som hvite pletter. Comares ligger ca 35 km. fra Málaga.